tiistai 23. lokakuuta 2012

Mäyristä asiaa.

Nyt on varmaan jo aika kirjoittaa muustakin kuin musiikista (tosin musiikin kautta tähän asiaan tutustuin, mutta jätetään se nyt huomiotta). Britanniassa ollaan suunnittelemassa valtavaa mäyräkannan pienentämistä- taivoitteena on tappaa noin 70 prosenttia mäyristä. Tämä sen takia, että mäyrien asuinalueiden lähellä laiduntava nautakarja on vaarassa saada tuberkuloositartunta mäyristä. Tämä ei ole mikään ehkä juttu, vaan tartunnan mahdollisuus on todettu.
  Hmm. En varmasti ole oikea ihminen saarnaamaan tästä. En tiedä kaikkia taustoja. En tunne Britannian karjataloutta. Eihän tämä oikeastaan edes kuulu minulle, suomalaiselle teinille joka ei ole koskaan mäyrää nähnytkään. Kuitenkin, täsin amatööritasolla, haluan ilmaista kuinka suurta vastenmielisyyttä tunnen tätä asiaa kohtaan. 
  Sillä minkä tahansa lajin, olipa se laji tuhoeläin tai hyötyeläin, tuhoaminen ei ole ratkaisu. Ekosysteemit ovat kaikista lajeista riippuvaisia yksiköitä, ja mistäs ihminen todellisuudessa osaa määritellä lajin hyödyn? Yhden lajin tuhoaminen saattaisi johtaa muidenkin lajien tuhoutumiseen- taikka sitten jonkun pahemman tuholaisen runsaaseen lisääntymiseen. Minun käsitykseni (ja varmaan aika monen muunkin) mukaan luonto on uskomattoman monimutkainen järjestelmä, eikä ihmisen tulisi puuttua siihen. Ikinä, ikinä ei ole seurannut mitään hyvää kun ihminen on alkanut jakaa tuomioita itselleen haitallisille lajeille. Kukahan se taas olikaan joka sanoi tämän viisauden: "On tyhmää sanoa, että haluan poistaa kaiken pahan maailmasta. Sillä pahin uhka tälle maapallolle on ihminen". 
  Jotkut puolustelevat mäyrien masssamurhaa sillä, että jos asiaan ei puututa, karjaan joudutaan pumppaamaan valtavasti rokotteita ja anibiootteja jotteivat naudat sairastuisi tuberkuloosiin. Krhm, get real. Nykypäivinähän liha on täynnä antibiootteja. Ja kyllä, tällä kertaa tiedän asiasta jotain. Äitini on kotieläinten hoidon opettaja ammattikoulussa, ja olen saanut kuulla aiheesta luennon tai kaksi (olipas niistäkin hyötyä!). Karja rokotetaan kaikkia mahdollisia tartuntatauteja vastaan, jos tauteja epäillään (huom! Ei niinkään meillä puhtoisessa Suomessa, mutta ulkomailla tämä on yleisempää). Joten millä lailla asiat todella muuttuisivat?
  Ja eikö todella olisi olemassa mitään edes hieman inhimillisempää tapaa pitää mäyrät ja naudat toisistaan erossa? Kunnolliset aitaukset? Tai jotain.. heh, mitäs jos aletaan vain kaikki vegaaneiksi, niin ei tarvita lihakarjaa! Nojaa, ehkä pitäisi alkaa realistiseksi. Mutta viattoman eläinlajin tuhoaminen ei ole ratkaisu. Ei ole ratkaisu tuhota eläimiä, jotka vahingossa, tahtomattaan, tartuttavat eläimiä, joita ihmiset tarkoituksella kasvattavat jotta voisivat sitten syödä ne. Eihh. Missä vaiheessa ihmisestä tuli näin itsekäs ja luontoa kunnioittamaton olento?
  Tämä teksti on täysin turha. Eihän tämä mitään auta. En edes voi allekirjoittaa adressia mäyrien puolesta, sillä olen suomalainen enkä täten voi vaikuttaa muiden maiden lainsäädäntöön. Mutta tuli ahdistuspuuska: jonnekkin on pakko saada purkaa ajatuksia. Ja sitähän tämä blogi minulle on, ajatustenpurkuventtiili. 
  Mutta ajattelin myös, että täällä saattaisi olla asiasta kiinnostuneita ja enemmän tietäviä ihmisiä. Mielipiteitä otetaan innolla vastaan!
http://teambadger.org/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keep Blogger tidy- hate only when necessary!